NACG etterlyser offentlig samhandling

I forbindelse med en nyhetssak om piratkopier og julehandel på NrK TV og NrK Radio 3. desember i år fikk NACG, representert ved styreleder Christoffer Vedal, anledning til å uttale seg. Hele innslaget kan du høre her.

I intervjuet etterlyser Vedal en mer aktiv politikk fra regjeringens side og flere dedikerte ressurser til politi og påtalemyndighet etter modell fra Sverige, der man finner et overordnet samarbeid mellom de ulike offentlige instansene Patent- och registreringsverket, Bolagsverket, Konsumentverket/ Konsument Europa, Läkemedelsverket, Polisen, Tullverket og Åklagarmyndigheten. Det svenske samarbeidet har nylig resultert i en julekampanje med nyttige tips om hvordan forbrukerne kan unngå å bli lurt av piratkopierte produkter i julehandelen. Du kan lese mer om det svenske samarbeidet her.

I sakens anledning finner NACG grunn til å minne om følgende føring i Stortingsmelding om immaterielle rettigheter (Meld. St. 28 2012 – 2013):

“Regjeringa ser også behov for å etablere eit myndigheitssamarbeid som styrkjer den systematiske utvekslinga av informasjon mellom departement, underliggjande etatar og andre interessentar om piratkopiering og varemerkeforfalsking. Eit slikt samarbeid vil kunne danne utgangspunkt for felles kampanjar og andre tiltak. Nærings- og handelsdepartementet vil be Patentstyret om å arbeide vidare med eit slikt myndigheitsnettverk for piratkopiering og varemerkeforfalsking.”

Vi imøteser en oppfølging av ovennevnte føring i nær fremtid, og håper på et minst like godt samarbeid i Norge som det man har vært vitne til i Sverige.